2.10.09

Swiss Raid Commando 2009

Swiss Raid Commando 2009: Πιο σκληρό από ποτέ

Posted: 01 Oct 2009 03:05 AM PDT

Πάτωσαν οι Τούρκοι..

Η φετινή διοργάνωση του SRC ήταν η πιο σκληρή. Οι διοργανωτές είχαν προσθέσει μία επιπλέον φάση, η οποία αφορούσε ταχεία πορεία (commando march). Η πορεία ξεκίνησε στις 23.00 της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου και ήταν εξουθενωτική αφού το δεύτερο σκέλος της ήταν 3 χλμ. κάθετης ανόδου σε πλαγιά. Η συνολική απόσταση που έπρεπε να διανυθεί, ήταν 30 χλμ. περίπου.
Ακολουθούσε μέχρι τις 18.00 της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου η Φάση Επιλογής (Selection) με τις περιπόλους να μεταβαίνουν με ποδήλατα του Ελβετικού Στρατού σε διάφορα αντικείμενα, όπου δοκίμαζαν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.

Μικρή στάση, κατά την πορεία για το ραντεβού με το ελικόπτερο κι επίδειξη σημαίας…


Ακολουθούσε η απομόνωση των περιπόλων για ξεκούραση, αναδιοργάνωση και ανάληψη αποστολής. Η άσκηση είχε εισέλθει στην τρίτη και πιο δύσκολη φάση, την Τακτική. Οι διεισδύσεις με ελικόπτερα ξεκίνησαν στις 21.00 και οι περίπολοι είχαν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 16.00 της επομένης, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, για να εκπληρώσουν την αποστολή και να πετύχουν το ραντεβού με το ελικόπτερο.

Ρύθμιση όπλων. Ο έφεδρος Λοχίας (ΚΔ) Γρηγόρης Χρυσός, έριξε τις 3 σφαίρες μέσα σε μία τρύπα!

Για πρώτη φορά Ασιάτες

Το SRC 2009 χαρακτηρίστηκε από την για πρώτη φορά συμμετοχή σε αυτό Ασιατών. Επρόκειτο για μία τετραμελή ομάδα Τούρκων, οι οποίοι, όπως φάνηκε, ήταν μετανάστες από την Γερμανία και την Ελβετία. Αυτό τούς βοήθησε οπωσδήποτε στην συνεννόηση με τους διοργανωτές. Όχι όμως στα… δύσκολα.Οι Ασιάτες, με αρκετό υφάκι και ρίχνοντας συνεχώς λοξές ματιές στους Έλληνες, απέδειξαν γρήγορα την… σκληράδα τους. Αμέσως μετά το commando march, κόπηκαν!!! Εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι η τουρκική ομάδα, που έφερε την ονομασία ΑΤΑ, είχε βγει για πραγματική άτα…

Η συμμετοχή των Ασιατών του φετινού SRC. Υφάκι και παπατζιλίκι αλλά αποτέλεσμα μηδέν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι προέρχονται από μάχιμο στρατό, ακούσαμε να διηγούνται στους ξένους δακρύβρεχτες ιστορίες - κλισέ, για επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών και θανάτους αγαπημένων συναδέλφων. Οι αφηγήσεις αυτές μύριζαν από χιλιόμετρα παπατζιλίκι. Όπως απέδειξε και η απόδοσή τους, φαίνεται ότι είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτούς να μπαίνουν σε χωριά και να σκοτώνουν Κούρδους στο κρεββάτι, παρά να περπατούν στα (όχι και τόσο άγρια) βουνά της Ελβετίας…

Ώρα "να την κάνουμε" σιγά σιγά..

Η Ελληνική συμμετοχή

Οι Ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν στο SRC 2009 ήταν συνολικώς έξι (δύο από την Κύπρο). Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ανέτρεψε τον προγραμματισμό αρκετών ομάδων, διότι αστυνομικοί ή στελέχη του στρατού που είχαν δηλώσει συμμετοχή, είδαν τις προγραμματισμένες άδειές τους να ακυρώνονται (και φυσικά έχασαν τα χρήματα για την συμμετοχή και το εισιτήριο που είχαν καταβάλει). Έτσι, κάποιες περίπολοι δεν ήλθαν στην Ελβετία ενώ κάποιες άλλες υποχρεώθηκαν σε συγχώνευση, με αποτέλεσμα ανομοιογενές προσωπικό κι εξαρχής μειονεξία. Παρά τις αντιξοότητες, καμμία ομάδα δεν εγκατέλειψε, εκτός των δύο Κυπριακών που δεν συνέχισαν στην Τακτική Φάση.
Καλύτερη ελληνική ομάδα από πλευράς κατάταξης, αναδείχθηκε η περίπολος Νο 38 (Πέτρος Πουρλιάκας, Γρηγόρης Χρυσός, Ανδρέας Τριανταφυλλίδης, Νίκος Πατσουράκος) που κατέλαβε την 61η θέση σε σύνολο 126 περιπόλων που τερμάτισαν. Άλλες 24 περίπολοι αποκλείστηκαν.

Δύο έφεδροι καταδρομείς, περιμένοντας το ελικόπτερο. Η χειρονομία, δείχνει την συμπλήρωση 5 συμμετοχών σε SRC

Το ελληνικό πνεύμα του SRC

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες έφεδροι, που συμμετέχουν στο SRC από το 1997, αποκομίζουν πολύτιμες παραστάσεις και δοκιμάζουν τα όρια των ικανοτήτων τους. Ιδίως από πλευράς φυσικής καταστάσεως, οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές και στην φετινή διοργάνωση, όλοι ομολογούσαν ότι ήταν το πιο σκληρό SRC. Είναι κρίμα που ο Ελληνικός Στρατός, τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε να στείλει έναν παρατηρητή, προκειμένου να δει πώς οργανώνεται μία πρώτης τάξεως άσκηση εφέδρων, που αποτελεί δοκιμασία ακόμη και για τα μόνιμα στελέχη. Πραγματικά, η διαφορά που βλέπουν οι Έλληνες έφεδροι, είναι χαοτική. Εμπρός στο SRC, όλες οι ασκήσεις του ΕΣ μοιάζουν προσκοπικού επιπέδου.
Ένα άλλο σημείο που έχει σημασία, είναι ότι σε όλες τις διοργανώσεις, οι διοικητές του SRC, στις εναρκτήριες ομιλίες τους, δείχνουν καθαρά ότι εμπνέονται από την Ελληνική Ιστορία και το πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων, στην προσπάθειά τους να οργανώσουν μία ρεαλιστική και σκληρή άσκηση. Στοιχεία, τα οποία εμείς οι ίδιοι, απόγονοι μιας τόσο ένδοξης φυλής, δείχνουμε να ξεχνάμε διαρκώς.
Παραθέτουμε ενδεικτικώς τον χαιρετισμό του Ταξιάρχου Michel Chabloz, διοικητού του SRC 2009:

«Καταδρομείς,
Ονειρεύεστε να μπείτε στον κύκλο των νικητών, επιδιώκεται να ανεβείτε στην κορυφή του Ολύμπου όπου ζούσαν οι Έλληνες θεοί. Αλλά για να πετύχετε, θα πρέπει να υπερβείτε εμπόδια. Σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσεως: αέρας, γη, φωτιά και νερό. Δεν θα ξεφύγετε από κανένα. Την λίμνη της Γενεύης, τους ανέμους του Σαμπλέ, τις τραχείς Άλπεις και την τρομερή δράση της μάχης.
Το Swiss Raid Commando αντιπροσωπεύει την σύγκρουση των Τιτάνων. Θα είστε ο επόμενος Περσέας; Για περισσότερα από 20 χρόνια, στρατοί όλου του κόσμου διαγωνίζονται για να κερδίσουν το υψηλού κύρους βραβείο του Swiss Raid Commando. Ελάτε και πολεμήστε για ΤΟΝ τίτλο.
Τις επόμενες ώρες θα είστε σε έναν ρόλο πρότυπο γι’ αυτούς τους πολίτες κατοίκους, θα τούς παρουσιάσετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας. Θα βρίσκονται στο πλευρό σας, παρακολουθώντας κάθε σας κίνηση. Να είστε δυνατοί και να εμπνέεστε από τις αξίες σας: «θέλω, πιστεύω και τολμώ».
Θέλω να ξεπεράσω, Πιστεύω στις ικανότητές μου, Τολμώ να αντιμετωπίσω τα στοιχεία της φύσεως!
Οι ανταμοιβές θα είναι ανάλογες των προσπαθειών σας. Θα βρεθείτε πολύ κοντά στους θεούς του Ολύμπου: Δίας, ο θεός του ουρανού, Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς, Ποσειδών ο βασιλιάς της θάλασσας, Δήμητρα η θεά της γης».
-----------------------------------------------------εν κρυπτώ--------------------------------------------------------