16.2.10

"Τρέχει" το BMP-3HEL - Aπορρίφθηκε το Marder-1A3 - Αυξάνεται κατά 50% η ΕΠΑ στο ρωσικό ΤΟΜΑ




16-02-2010 00:09:01
Aπορρίφθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΔΑΣΠ/ΓΕΣ) η πρόταση των ΕΛΒΟ-Reinmetall AG για την προμήθεια 422 μεταχειρισμένων γερμανικών ΤΟΜΑ Μarder-1A3 με το επίσημο αιτιολογικό ότι «Δεν υπάρχει εντολή προμηθείας για ΤΟΜΑ πλην αυτής των BMP-3HEL».
Το κατεπείγον πρόγραμμα προμήθειας των ρωσικών ΤΟΜΑ (η τελευταία αγορά νεών ΤΟΜΑ για το Πεζικό έγινε το 1971 και ήταν τα γαλλικά ΑΜΧ-10Ρ)!) είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την υποσημείωση της «επίτευξης της μέγιστης ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής» και φαίνεται ότι αυτή την φορά τα ρωσικά ώτα είναι ευήκοα:
Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει προσωπικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος για την αύξηση της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής του BMP-3HEL, η ελληνική προστιθέμενη αξία από 20% που είχε φτάσει στις διαπραγματεύσεις προ εξαμήνου (με προοπτική να φτάσει μέχρι το 25%) βάσει των μέχρι στιγμής συμφωνηθέντων πλησιάζει το 30%!

Η ΕΛΒΟ πλέον εμπλέκεται πλήρως στο πρόγραμμα με τον Ε.Βενιζέλο να λειτουργεί ως «γέφυρα» στις δύο πλευρές που τις χώριζε ... άβυσσος, αν και η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να δυσπιστεί. Στην ρωσική πλευρά ο «στρατηγικός προβληματισμός» ειδικά για την πλευρά του Ε.Μυτιληναίου εξακολουθεί να είναι υψηλός και έχει σχέση (και...) με το θέμα του φυσικού αερίου. Aξιοσημείωτο είναι ότι προσδιορίστηκε η επίσκεψη του Ε.Βενιζέλου στην Μόσχα (τέλη Μαρτίου) με μία ατζέντα ιδιαίτερα πλούσια...

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πρόγραμμα του BMP-3HEL πιέζει για ΕΠΑ 40%, αλλά αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο λόγω της έλλειψης εγχώριας βιομηχανικής υποδομής. Π.χ. για την δημιουργία υποδομής κατεργασίας κραμάτων και χύτευσης αλουμινίου απαιτούνται 4-5 χρόνια το ολιγότερο και μεγάλες επενδύσεις από ελληνικής πλευράς.

Ο πύργος του BMP-3HEL (όπως και στο αμερικανικό ΤΟΜΑ M2/3 Bradley) αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις σφυρήλατου αλουμινίου υψηλής αντοχής και δεν έχει να κάνει από άποψη τεχνικής με τις συγκολλημένες χαλύβδινες πλάκες θωράκισης π.χ. του LEO-2HEL.

Πάντως στενοί συνεργάτες του «εσώτερου» κύκλου του υπουργού διαβεβαίωναν ότι «Οπωσδήποτε η ΕΠΑ στο πρόγραμμα του BMP-3HEL θα ξεπεράσει το 30% και μάλιστα αυτό θα είναι πραγματικό ποσοστό, όχι όπως στην περίπτωση των LEO-2HEL που μεγάλο ποσοστο απορροφήθηκε από θυγατρική της μητρικής εταιρείας».

Συνολικά, όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το defencenet.gr το οικονομικό ύψος της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής θα προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο όπου επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής από την πλευρά του υπουργείου πολύ καλά αποτελέσματα, είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη: Ένα ολόκληρο νέο εργοστάσιο με δυνατότητα υποστήριξης μέχρι 5ου Κλιμακίου στην Θεσσαλονίκη, βελτιώσεις σε υπάρχοντα στρατιωτικά εργοστάσια, ένα ολοκληρωμένο κέντρο εκπαίδευσης με εξομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας (το κτίριο θα κατασκευαστεί εξ αρχής και θα εξοπλιστεί με τα συστήματα που ζητά ο Ε.Σ. με ρωσικά κεφάλαια) κλπ.

Το σύνολο των αντισταθμιστικών οφελών θα αφορούν επενδύσεις στον Ελληνικό Στρατό βάσει των όσων έχει ζητήσει ο χρήστης και για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών αμυντικών προμηθειών, ούτε ένα ευρώ αντισταθμιστικών δεν θα εκτελεστεί από ιδιώτη! Δηλαδή τα απίθανα συμβάντα των μεγάλων προμηθειών του παρελθόντος του στιλ «Φτιάχνω ιδιωτική βιομηχανία με τα λεφτά του δημοσίου» στην εν λόγω προμήθεια δεν θα ισχύσουν. Περίπου 150 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα θα εισρρεύσουν άμεσα στην συγκεκριμένη επένδυση από την ρωσική πλευρά.



Την ίδια στιγμή στη Μόσχα γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να ανασυσταθεί ή «αναστηθεί» η ελληνορωσική στρατηγική συμμαχία στην πράξη και όχι στα λόγια. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ και αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη τόνισε:

«Τα έργα κατασκευής του μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε έξι μήνες. Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τις επιδράσεις στο περιβάλλον και η συμφωνία για το τράνζιτ μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά από αυτό» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Γεγονός είναι ότι και οι Βούλγαροι έχουν «ανακρούσει πρύπνα» στο θέμα το αγωγού. Από τους «δεκακτώ μήνες» που χρειάζονταν για την περιβαλλοντική μελέτη, τώρα υποστηρίζουν ότι θα είναι έτοιμη μέσα στο Μάρτιο!

«Τα μεγάλα αυτά κοινά σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της δραστήριας υλοποίησής τους» δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ πηγή του Κρεμλίνου, προσθέντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπορικής- οικονομικής συνεργασίας. Παρά την αισθητή μείωση του όγκου των συναλλαγών που προκλήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση, υπάρχουν καλές προοπτικές για την εντατικοποίηση της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Ρωσίας» επεσήμανε η ίδια πηγή.

Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι βάζουν στο τραπέζι των ευρύτερο θέμα των ελληνορωσικών οικονομικών σχέσεων, πέρα από την αμυντική-βιομηχανική και την ενεργειακή συνεργασία (ο South Stream, επίσης επιταχύνεται, αναφέρουν πληφορίες του defencenet.gr). Έχουμε ήδη τονίσει σε παλαιότερο σημείωμα ότι ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από ρωσικά κρατικά κεφάλαια, οι ρωσικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία (τράπεζες, ακίνητα, τουρισμός κλπ), η απορρόφηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων κλπ είναι θέματα των οποίων η πορεία θα καθορίσει και το μελλοντικό πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «Εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας».

«Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι σχέσεις της ΕΕ. με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα», είπε ο Γ.Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας «ακόμη και στις δύσκολες περιόδους». Στηρίζουμε «την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ «η οποία έδωσε την εναρκτήρια ώθηση για το διάλογο για μία νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» ο οποίος ξεκίνησε και εξελίσσεται βάσει της λεγόμενης «διαδικασίας της Κέρκυρας».

Η «νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» είναι θέμα αιχμής για την Μόσχα. Θέλει να αποτελέσει τμήμα της, θέλει να επανέλθει πολιτικά στην Ευρώπη, όπως ήταν μέχρι το 1917. Θέλει να πάψει να θεωρείται «απειλή» για την Δ.Ευρώπη και επιζητεί ανοικτή τεχνολογική, οικονομική και πολιτική συνεργασία. Και όποιο δυτικό κράτος συμφωνεί με αυτή τη θέση είναι εξ ορισμού πολύτιμος συνομιλητής για την Μόσχα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό από την ρωσική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά διατύπωσε ανοικτά τους φόβους του για ναυάγιο των συνομιλιών.

«Για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Όμως εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός, θα έχει σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, τις ακόλουθες συναντήσεις:
• Στις 9:15 π.μ., με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Boris Gryzlov.
• Στις 10:00 π.μ., με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Mikhailovich Mironov.
• Στις 12:00 με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry Medvedev.
• Στη 1:00 μ.μ., με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, υπογραφή Πρωτοκόλλου Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας και στη συνέχεια δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.
• Στις 4:30 μ.μ., με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.
• Στις 5:00 μ.μ., με εκπροσώπους της Ομογένειας

defencenet/ EFENPRESS