5.5.10

Μικροεπεισόδια στο Σύνταγμα με χρήση χημικών


Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, 08:46

Ηχηρό «όχι» στα αντιλαϊκά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση φωνάζουν πολίτες όλων των ηλικιών, στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι έχουν πλημμυρίσει το κέντρο της πρωτεύουσας, απαιτώντας να αποσυρθούν τα μέτρα που συνθλίβουν το εισόδημα και τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ζητούν να μην πληρώσει ο λαός τα «σπασμένα» άλλων.

Από τις 13:20 διαδηλωτές «πολιορκούν» τη Βουλή επιχειρώντας να εισβάλουν στο κτίριο, τόσο μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας όσο και μέσω της Αμαλίας. Ωστόσο στο σημείο υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που προχωρούν σε εκταταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.




Τα ΜΑΤ μπροστά από τη Βουλή...




Το σύνθημα που κυριαρχεί στις μαζικές συγκεντρώσεις

Το «παρών» που δίνουν οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ στο Μουσείο είναι μαζικότατο.

Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ
Από την πορεία του ΠΑΜΕ
Από την πορεία του ΠΑΜΕ
Η πορεία του ΠΑΜΕ, στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται η Αλέκα Παπαρήγα, έφτασε στις 12:12 μπροστά από τη Βουλή. Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν «πρόσωπο με πρόσωπο με τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, οι οποίοι παρακολουθούσαν την πορεία μέσα από το κτίριο της Βουλής, «κρυμμένοι» πίσω από κολώνες.

Οι διαδηλωτές φώναξαν οργισμένα συνθήματα εναντίον τους.

Στη συνέχεια, τα μέλη του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου τοποθέτησαν μία μαύρη σημαία και παρέμειναν επί μία και πλέον ώρα, φωνάζοντας συνθήματα μπροστά από τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς.

Λίγο πριν τις 14:20 η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε και οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά από το Σύνταγμα.







Την ίδια περίπου ώρα, στις 12:15, ξεκίνησε και η πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή. Ωστόσο για πλέον και μία ώρα οι διαδηλωτές παραμένουν μπροστά από το Μουσείο, καθώς δεν έχουν αποχωρήσει ακόμη από το Σύνταγμα όλοι οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.

Αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ

Ανταποκρινόμενοι στο
Από τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Άρεως
Από τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Άρεως
κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων, συμμετέχουν στο κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως. Το μήνυμα είναι ένα: «Ξεσηκωθείτε».

Όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, οι διαδηλωτές τον αποδοκίμασαν έντονα.

Οι πληροφορίες που ήθελαν να έχει γίνει κατάληψη στο Υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, δεν επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με μαρτυρίες.


Ένταση και στη Θεσσαλονίκη
Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και τράπεζες στην οδό Εθνικής Άμυνας.

Στη συμπρωτεύουσα γίνονται δύο ξεχωριστές κινητοποιήσεις, από το ΠΑΜΕ και τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι πορείες προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης βρίσκονται σε εξέλιξη.

zougla