22.5.10

«Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής»



Βροχή τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που κατ΄ επανάληψη δεν κόβουν αποδείξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη

Δ

Αν μία επιχείρηση  έχει εντοπιστεί  από το ΣΔΟΕ να  μην κόβει αποδείξεις και έχει και  άλλες φορολογικές παραβάσεις,  θα βάλει λουκέτο
Χιονοστιβάδα λουκέτων σε κάθε είδους επιχειρήσεις που εντοπίζονται επανειλημμένα να μην κόβουναποδείξεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών που εξαπολύει παράλληλα φοροκυνηγητό για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται λίστα με 3.700 οφειλέτες του Δημοσίου με χρέος πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ έτοιμη για να βγει στη δημοσιότητα είναι η πρώτη λίστα καταστημάτων που θα βάλουν λουκέτο έως και για έναν μήνα. Περιλαμβάνει από κινεζικά εστιατόρια και ιατρεία, έως νυχτερινά κέντρα και μπαρ που θα ...σφραγιστούν για έναν μήνα από τις Εφορίες σε συνεργασία με την Αστυνομία και θα υποχρεωθούν να αναρτήσουν ταμπέλα που να ενημερώνει τους πελάτες τους με τη χαρακτηριστική διατύπωση «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». 

«Θα χάσουν τον ύπνο τους», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποιώντας ότι το κλείσιμο καταστημάτων θα έχει διάρκεια και κάθε φορά που μαζεύεται ένας επαρκής αριθμός παραβατών, ενδεχομένως και κάθε εβδομάδα, τα ονόματα θα δίνονται στη δημοσιότητα. Προϋπόθεση για το λουκέτο είναι η ίδια επιχείρηση να έχει εντοπιστεί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, να μην εκδίδει αποδείξεις ή να έχει υποπέσει σε άλλες φορολογικές παραβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση το ΣΔΟΕ συντάσσει έκθεση με τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν, και αποστέλλεται στην αρμόδια Εφορία, η οποία δίνει περιθώριο ενός- δύο μηνών στην επιχείρηση να προβεί στις απαραίτητες... εξηγήσεις. Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας καλείται σε απολογία και αφού απολογηθεί, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών συντάσσει δικόγραφο, το οποίο αφού υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών αποστέλλεται στην Εφορία ώστε μαζί με την Αστυνομία να προχωρήσει στη σφράγιση του καταστήματος. Η πολύπλοκη διαδικασία ευθύνεται για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της πρώτης λίστας «λουκέτων».

Λίστα με 3.700 μεγαλο-οφειλέτες
Οσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα στη λίστα των 3.700 μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, την πρώτη θέση με συνολική οφειλή 636 εκατ. ευρώ κατέχει λογιστής επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, τη σύσταση εικονικών εταιρειών και επίσης εικονικών εξαγωγών. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όμως εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης και θεωρείται σχεδόν μηδενικής πιθανότητας η είσπραξη του συγκεκριμένου χρέους. Στον αντίποδα, στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου περιλαμβάνονται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σε λειτουργία, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα εξαναγκαστούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα στην Εφορία, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα έρθουν αντιμέτωπες με κατασχέσεις ακινήτων τους. Από τη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου δεν λείπουν και επιχειρήσεις με ισχυρή κρατική συμμετοχή όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, αλλά και οι πρώην Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ εξέχουσα θέση κατέχει η γνωστή από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, η οποία εμφανίζει χρέη 551 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει ακόμα ελεύθερους επαγγελματίες, γνωστές διαφημιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες. Δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση αν θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο 8 με 10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα από το υπουργείο Οικονομικών. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 8.282 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ έκαστος, με τη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή να φτάνει τα 20,04 δισ. ευρώ.

ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου περιλαμβάνονται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σε λειτουργία

Αποδείξεις και από τα περίπτερα

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ λιανικής πώλησης με ταμειακές μηχανές θα πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2010 οι εκμεταλλευτές περιπτέρων, όσοι διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας και όσοι εκμεταλλεύονται κινητές καντίνες.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα καθιέρωσης του λογιστικού προσδιορισμού για όλα τα εισοδήματα μετά τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων που υποχρεώθηκαν σε έκδοση αποδείξεων από την 1η Μαΐου. Για όλους αυτούς τους επαγγελματίες, ο τελευταίος φορολογικός νόμος προβλέπει κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων τους και υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων. Με χθεσινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών ενεργοποιούνται οι συγκεκριμένες διατάξεις ενώ εκκρεμεί και η έκδοση απόφασης για τους εκμεταλλευτές ταξί, οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο θα υποχρεωθούν να εκδίδουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων από την 1η Ιουλίου.

Οσον αφορά τους πωλητές αγροτικών προϊόντων στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανοδίως, η ένταξή τους σε τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων προβλέπεται από άλλη απόφαση του υπουργού Οικονομικών από την 1η Οκτωβρίου 2010. Η σχετική παράταση δόθηκε εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των συνθηκών στις οποίες λειτουργούν οι πωλητές λαϊκών αγορών και της ανάγκης προμήθειας αδιάβροχων ταμειακών μηχανών, οι οποίες δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στην αγορά για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών. 
tanea