29.6.10

ΥΠΟΠΤΕΣ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ...

Σε εμπρησμό από πρόθεση αποδίδονται οι φωτιές

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28 Ιουνίου 2010
Συντάκτης: Σπύρος Μπέτσης
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιμέτωπη με ένα μπαράζ περιστατικών δασικών πυρκαγιών, ήρθε το Σαββατοκύριακο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κάτι που αποδεικνύει για ακόμα ένα καλοκαίρι, ότι ο στόχος καταστροφής του πράσινου στο νησί, όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά συνεχώς ενισχύεται......

Μόνο το Σάββατο, από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει τρεις περιπτώσεις πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, η δύο εκ των οποίων ήταν σχεδόν ταυτόχρονες, ενώ το απόγευμα σημειώθηκε φωτιά και σε περιοχή με σκουπίδια στο Αργάσι.
Στις 2 η Υπηρεσία ενημερώθηκε για ύπαρξη φωτιάς στην περιοχή Βροντόνερο στο Καλαμάκι. Επί τόπου έσπευσαν αρκετές δυνάμεις, όμως περίπου στις 4 τα περιστατικά αυξήθηκαν αφού ξέσπασαν φωτιές στο φαράγγι του “Φαγιά” στην Αγία Μαρίνα και στην περιοχή μεταξύ Αγίου Λέοντα (τυροκομείο) και Λούχας.
Ήταν τέτοια η κατάσταση που δημιουργήθηκε που αμέσως κλήθηκαν και εναέρια μέσα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση και των επίγειων δυνάμεων. Οι φωτιές, ευτυχώς, τέθηκαν υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, λόγω της άμεσης αντίδρασης, όμως άφησαν πίσω τους σχεδόν 20 καμμένα στρέμματα στο Βροντόνερο, 30 στον Άγιο Λέοντα, 1 στο φαράγγι του “Φαγιά” και ορισμένα τ.μ. στο Αργάσι.
Τα συμβάντα, που αποδίδονται σε εμπρησμούς από πρόθεση, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην Υπηρεσία, δυνάμεις της οποίας παρέμειναν ως την Κυριακή στις πληγείσες περιοχές. Συνολικά έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης 18 πυροσβέστες, 1 εθελοντής, 6 αυτοκίνητα και 3 υδροφόρες των Δήμων και του Συνδέσμου Ύδρευσης, εκτός των εναέριων μέσων.
Πριν καλά-καλά τελειώσουν τα συγκεκριμένα περιστατικά, στις 2:10 μ.μ. Της Κυριακής, σημειώθηκε και άλλη φωτιά, αυτή τη φορά σε αγροτοδασική έκταση στις Ορθονιές, κοντά στο Μοναστήρι της Σπηλιώτισσας. Επί τόπου έσπευσαν 4 οχήματα με 12 άτομα και 2 υδροφόρες που κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο το αργότερα το απόγευμα. Οι φλόγες άφησαν πίσω τους όμως, 25 στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης.
Ενδεικτικό των προθέσων των εμπρηστών, είναι το γεγονός ότι πριν τελειώσει ολοκληρωτικά το συμβάν στη Λούχα, με τους καθαρισμούς που έκανε η Πυροσβεστική, και σχεδόν ταυτόχρονα με τη φωτιά στις Ορθονιές, υπήρξε ειδοποίηση και για φωτιά στις Μαριές, που άμεσα κατασβέστηκε, αφού θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Δασική πυρκαγιά σημειώθηκε όμως και στην περιοχή “Χαλικιά” στο Αργάσι στις 5:15 μ.μ. Χθες, που κατέστρεψε 100 τ.μ., γεγονότα που δείχνουν την ένταση του φαινομένου και τις δυσκολίες που έρχονται μπροστά και στο επόμενο θερινό διάστημα.
“Είναι πολύ ανησυχητικά τα τελευταία γεγονότα, ιδιαίτερα από τους τρόπους που έμπαινε η φωτιά. Φοβάμαι πως θα έχουμε και άλλα συμβάντα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού στη Ζάκυνθο υπάρχει έντονο πράσινο που πρέπει να το διαφυλάξουμε. Όπως και να έχει, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, απαιτείται όμως προσοχή από όλους τους φορείς. Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν πάμε καθόλου καλά”, ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, Κώστας Δεσινιώτης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου αν δεν υπήρχαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ή αν οι άνεμοι ήταν πιο δυνατοί και η κινητοποίηση μικρότερη από αυτή που έγινε. Το σίγουρο είναι, ότι οι πυρκαγιές στα δάση συνεχίζονται και με τον τρόπο που αυτές μπαίνουν, ξεκινώντας σχεδόν πάντα πρώτα από τη Ζάκυνθο σε όλη την Ελλάδα,, δείχνουν πως και φέτος είναι καλά “προ-σχεδιασμένες”.
" Ημέρα τση Ζάκυθος"