30.6.10

Και τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στις ακτές του Ιράν



Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Ουάσινγκτον αποστέλλει και τρίτο αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Ιράν, το οποίο υποστηρίζεται από σκάφη αμφίβιας προσβολής και περιλαμβάνει περίπου 4000 ναύτες και πεζοναύτες. Συνολικά, αυτή τη στιγμή περί τις 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ιράν.

Ας σημειωθεί ότι το Συγκρότημα Ετοιμότητας (Amphibious Ready Group) του  USS Nassau (LHA-4) που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο είναι ένα από τα ισχυρότερα τα οποία διαθέτει ο αμερικανικός στόλος. Ο στολίσκος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα Στενά Μπαμπ Ελ-Μαντέμπ δηλαδή στην περιοχή όπου ο Κόλπος του Άντεν ανοίγει προς τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας. Η παρουσία του Nassau αποτέλεσε, σύμφωνα και με έγκυρους αναλυτές το λόγο για τον οποίο η ιρανική κυβέρνηση ακύρωσε τη συμμετοχή της στο στόλο προστασίας του νέου φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν στις τελευταίες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις έχουν το νόμιμο δικαίωμα να διεξάγουν νηοψίες στα ιρανικά σκάφη στην περιοχή.
defencepoint


Κατά τα φαινόμενα, η  περιοχή του Ιράν, αλλά και βορειότερα, στα ανοικτά του Ισραήλ,  κρίνεται δυνητικά ως "θερμή" από το Αμερικανικό Πεντάγωνο και η  ετοιμότητα είναι απαραίτητη. Αναμφίβολα, οι Αμερικανοί προσπαθούν αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιήσουν τις ναυτικές τους δυνάμεις και ως μοχλό πίεσης και προβολής της αποφασιστικότητάς τους ώστε να διατηρήσουν τον έλεγχο των εξελίξεων. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την τελική κατάληξη των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, για τις οποίες η πλειονότητα των αναλυτών δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι πιθανότατα τα αποτελέσματά τους θα είναι περιορισμένα και οι ΗΠΑ θα βρεθούν σύντομα στην ίδια κατάσταση που βρίσκονταν και προτού κινηθεί όλη η διπλωματική διαδικασία. Την ίδια ώρα πάντως, Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ιράν θα μπορεί να κατασκευάσει το πρώτο του όπλο μαζικής καταστροφής μέσα στο 2012, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το χρονικά περιθώρια που φαίνεται να στενεύουν.