4.9.11

Ο Μπεγλίτης στο Ισραήλ,με τη ν.α Μεσόγειο να "φλέγεται".Τι θα επιδιώξει.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
“Μια στέρεη στρατηγική εταιρική σχέση, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο και σε μια περιφερειακή συγκυρία μεγάλων προκλήσεων και μεγάλων εξελίξεων”,θα επιδιώξει ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης στην επίσκεψή του στο Ισραήλ,που αρχίζει αύριο.

Κακά τα ψέμματα. Η ελληνική κοινή γνώμη αναμένει πολλά από την συμμαχία με το Ισραήλ και οι περισσότεροι αυτόματα προσπαθούμε να συνδέσουμε την καλή σχέση που έχουμε αρχίσει να αναπτύσουμε εμείς με τις εχθρικές πλέον σχέσεις Ισραήλ Άγκυρας


“Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζεται. Δεν αποτελεί αντανάκλαση εξελίξεων στις διμερείς σχέσεις του Ισραήλ με άλλες χώρες της περιοχής. Η στρατηγική μας απέναντι στο Ισραήλ αυτοπροσδιορίζεται σε συνάρτηση με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και σε συνάρτηση με τα ευρύτερα ζωτικά συμφέροντα της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”,είπε ο κ.Μπεγλίτης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας,θέλοντας ίσως να τονίσει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά αυτή τη περίοδο στη γειτονιά μας ο καθένας προσπαθεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στη Ν.Α Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα καθορίσει ισσοροπίες για το μακροπρόθεσμο μέλλον χωρών.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τη λογική “οι καλοί μας φίλοι θα “καθαρίσουν” για μας”,όποιοι κι αν είναι αυτοί οι καλοί φίλοι. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και γι΄ αυτό εξαιρετικά απρόβλεπτα. Εμείς πρώτα απ΄ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά που θέλουμε να κερδίσουμε.Κανείς δεν θα μας τα χαρίσει. Αντιθέτως

“Είμαστε μια χώρα, που, παρά την εσωτερική οικονομική και κοινωνική κρίση, είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε αυτά τα ζωτικά συμφέροντα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας όλων των χωρών και όλων των λαών της περιοχής. Γι’ αυτό το λόγο είπα ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ έχουν έναν αυτόνομο χαρακτήρα και θέλω να επισημάνω ότι σε καμιά περίπτωση δε στρέφονται ούτε κατά της Τουρκίας – χώρα, με την οποία το Ισραήλ περνά μια φάση έντονης ρήξης και κρίσης – ούτε, βεβαίως, κατά των χωρών του ευρύτερου Αραβικού κόσμου, με τον οποίο διατηρούμε και ενισχύουμε συνεχώς τις ιστορικές διμερείς και πολυμερείς σχέσεις”,επεσήμανε ο ΥΕΘΑ στην ίδια ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας,την οποία και ορθώς ενημέρωσε. Ελπίζουμε όλα αυτα να μην είναι λόγια ,αλλά να συνοδεύονται και από ανάλογες πράξεις,προετοιμασίες και σχεδιασμούς.

Το Ισραήλ έχει πάρει αυτό που ζητούσε από τη συμμαχία με την Ελλάδα. Τον αναγκαίο ζωτικό χώρο για να ασκούνται οι ΕΔ του. Η Ελλάδα έχει ελάχιστα επωφεληθεί από αυτή τη συμμαχία με τις συνεκπαιδεύσεις των αεροπόρων μας αλλά και στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων. Γι΄ αυτό δεν ευθύνεται το Ισραήλ,αλλά μάλλον εμείς που ακόμη και στο τι θα ζητήσουμε από κάποιον φαίνεται ότι δεν έχουμε σχέδιο και ολοκληρωμένη πρόταση. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Αντιθέτως πολλοί είναι αυτοί -ο κ.Μπεγλίτης δεν συμεπριλαμβάνεται σ΄ αυτούς- που έχουν έτοιμη λίστα …αγορών από το Ισραήλ, το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα “προϊόντων” να πουλήσει. Η λογική της “εξοπλιστικής διπλωματίας” δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον όπως στο παρελθόν. Το αγοράζουμε,ότι θελουν να πουλήσουν… πέθανε. Οι αγορές με τη μέθοδο “γουρούνι στο σακί” ,τελείωσαν μία δια παντός κι αυτό εξ όσων γνωρίζουμε το έχει ασπαστεί ο σημερινός ΥΕΘΑ. Μένει να το δούμε και στη πράξη.
onalert